palen voor carport
palen voor carport
  • Om een stevige carport te bouwen, bestaat de eenvoudigste oplossing erin palen rechtstreeks in de grond te plaatsen en ze met beton te verankeren. Deze verticale steunpijlers dragen de constructie. Gewoonlijk omvatten de carportpakketten metalen sokkels om de palen in te plaatsen. Als je de palen rechtstreeks in het beton plaatst kunnen die op termijn verrotten aan de basis. Daarom wordt aangeraden ze in sokkels te plaatsen. Merk op dat deze metalen sokkels de palen niet even stevig vastklemmen als zouden ze rechtstreeks in het beton gegoten zijn. Daarom moet de structuur in dit geval wat verstevigd worden.
  • De dikte van de palen hangt af van de dakbedekking. Hoe zwaarder die is, hoe groter die moet zijn. Het minimum is 9 x 9 cm voor een licht dak in pvc of in geverfd metaal, en maximum 20 x 20 cm voor een zwaar dak in dakpannen of leien.
  • Zet de plaatsen waar de palen moeten komen uit, en graaf de gaten tot de juiste diepte. Normaal gezien zullen gaten van 40 x 40 cm en 70 cm diepte ruimschoots volstaan.
  • Als alle sokkels op hun juiste aangegeven plaats staan, vul je de openingen rondom met beton.
  • Tril het beton met een staaf om de luchtbellen te verwijderen en ervoor te zorgen dat alle hoeken en kanten goed gevuld zijn.
  • Bevestig de palen in de sokkels.
  • Indien de grond niet stevig genoeg is, moet je over de ganse lengte van de carport funderingen voorzien. Graaf daarvoor aan beide kanten sleuven van 70 cm diepte en 40 cm breed, zo kunnen ze voor voldoende stabiliteit zorgen.
    Mocht het ooit gebeuren dat je met je auto tegen een van de pijlers van de carport schuurt, zal deze verankering in beton voorkomen dat het dak op je auto terechtkomt.
  • Om de palen optimaal te beschermen kan je een bijkomende bescherming voor het ondergrondse deel voorzien, dat zware beproevingen zal moeten doorstaan. Hiertoe volstaat het dit gedeelte in te strijken met een product van het type “Aquaplan” of dergelijke.

 115 total views,  2 views today