Uw woning is inmiddels officieel opgeleverd en u heeft de sleutels gekregen. Het moment is aangebroken dat u uw woning in gebruik gaat nemen.

Droogstoken – niet te snel
Bij ingebruikname is het echter van groot belang dat u uw huis droogstookt, omdat er, ten gevolge van de bouw, nogal wat vocht in zit. Dit droogstoken mag niet te snel gebeuren, want een te snelle uitdroging heeft veel schade (zoals krimpscheuren) tot gevolg. Het is dus zaak veel aandacht aan het droogstoken te besteden. Houd er rekening mee dat dit zogenoemde droogstookproces wel een half jaar in beslag kan nemen. Zet de verwarming dus niet op 30 graden om droog te stoken, maar zet alle vertrekken op 15, en wanneer u er gaat wonen op 20 graden.

Ventilatie tijdens het droogstoken
Tijdens het droogstookproces is een goede ventilatie en circulatie van de lucht onontbeerlijk. Houd het eerste jaar ongeveer 5 centimeter ruimte tussen de muren en uw meubilair, zodat het vocht weg kan en controleer regelmatig het vochtgehalte in uw huis. Dit is vooral belangrijk wanneer u wilt behangen of stofferen. Overleg het vochtgehalte in uw woning altijd met uw leverancier.

Schoonmaak
Ook de eerste schoonmaak van de woning vereist extra aandacht. Waarschijnlijk is uw nieuwbouwwoning bezemschoon opgeleverd en moet de schoonmaak nog gebeuren. Vermijd tijdens deze schoonmaak overmatig gebruik van water, er zit immers al een surplus aan vocht in uw woning. Vermijd ook het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, maar gebruik bij voorkeur zachte zeepmiddelen. Pas ook op met zand- en cementresten, want die veroorzaken krassen wanneer u ze met een vochtige doek probeert te verwijderen.

 134 total views,  1 views today