Keimen
Keimen
Keimen

 

Keimen is het afwerken van bv. beton en metselwerk met een mineraalverf (silicaatverf) die zich zeer goed hecht met de ondergrond. Keimverf heeft een matte kalkachtige uitstraling. 
Het woord keimen is genoemd naar de Duitser A.W.Keim die eind 19e eeuw met succes waterglas (kaliumsilicaat) met anorganische kleuren mengde.

Dat keimen populair is, is niet vreemd. Door het toepassen van keim(verf) zijn immers een oneindig aantal kleurvariaties mogelijk. Bovendien tast de behandeling de eigenschappen van baksteen niet aan. En metselbaksteen kan zo vaak worden gekeimd als nodig, zonder dat de eigenschappen van de steen noemenswaardig veranderen.

Niet iedere baksteen is geschikt om te keimen. Er gelden een aantal (technische) eisen. Zo mogen de stenen geen mangaan bevatten en moet het sulfaatgehalte kleiner of gelijk zijn aan 0,10 m/md. De Euroa keimbaksteen van Wienerberger Erlecom, leverbaar in vormbak en handvorm, voldoet onder andere aan deze eisen. Door de geavanceerde procescontrole van wordt de vereiste kwaliteit continu gegarandeerd

 167 total views,  1 views today