De bouw van een klikokast begint met zagen.
Verzaag de rabatdelen van 240 cm lang als volgt:
-18 planken van 76.7 cm (zijkanten)
– 9 planken van 70 cm (achterwand)
– 6 planken van 76 cm (deksel).

TIP!Je hoeft geïmpregneerd tuinhout niet te lakken. Het heeft een natuurlijke uitstraling. Je kan natuurlijk ook onbehandelde rabatdelen gebruiken. Deze kun je beitsen in elke gewenste kleur.

2

Maak de zijkanten van de klikokast door de rabatdelen van 76.7 cm vast te schroeven op 2 tuinpalen. De palen komen op 1.7 cm vanaf de uiteinden van de planken. Omdat de rabatdelen dakpansgewijs over elkaar heen moeten liggen, zet je eerst de onderste plank vast en werk je door naar boven. Aan de onderzijde steken de palen nog zo’n 80 cm uit.

3

Zaag beide zijkanten aan de bovenzijde schuin af: aan de voorzijde moeten ze 2 cm lager zijn dan de achterzijde.

4

Verbind beide zijkanten door de achterwand tegen de palen te schroeven. Hiervoor gebruik je de rabatdelen van 70 cm.

5

Zaag een stuk van 70 cm van de vurenhouten lat af en verbind hiermee de zijkanten aan de voorzijde.

6

Zet de ombouw op de gewenste plek en duw hem licht in de grond. Graaf de afdruk van de palen uit, zet de ombouw op zijn plek en tik de palen de grond in met behulp van een houten hamer. Uiteindelijk moeten de palen minimaal 30 cm de grond in. Bij een harde ondergrond kun je gerust een stukje van de palen afzagen. Klop de grond rondom de palen stevig aan.

TIP!Je kunt ook gebruik maken van ijzeren paalhouders die je in de grond slaat. Vervolgens zaag je de palen op maat en schroef je deze in de paalhouders.

7

Verbind de rabatdelen voor de deksel (76 cm lang) met behulp van twee vurenhouten latten van 75 cm. Bevestig deze latten op 10 cm vanaf de rand en 2 cm vanaf de achterzijde.

8

Zet beide scharnieren vast aan de binnenkant van de achterwand. Leg het deksel op zijn plaats en schroef de scharnieren van binnenuit aan de deksel vast.

9

Schroef de handgreep op de deksel. Bij het openen van het deksel gaat de kliko vanzelf mee open als je aan de onderzijde van de deksel een kettinkje bevestigt, voorzien van een haak die om de greep van de kliko past.

TIP!Bevestig een stuk plantengaas op de zijkant van de ombouw en plant een klimplantje.

bron:www.karwei.nl/advies-en-inspiratie/klikokast-bouwen/

 131 total views,  2 views today