Stucen – De Uitvoering

Stap 1
Maak nu een zak gips aan met behulp van schoon water, de boormachine en het mix-hulpstuk. Laat het gips 1 minuut staan en mix het vervolgens nog een keer.


Stap 2
U kunt het gips eerst op het raapbord scheppen en vervolgens met de spaan op de muur smeren. Als u het raapbord onder de spaan houdt worden de vallende klodders direct weer opgevangen. Dit is vrij zwaar werk. Stucadoors hebben soms wel 10 kg op hun raapbord liggen. Ook is het mogelijk om met een troffel steeds een flinke klodder gips op uw spaan te brengen en deze vervolgens op de muur te smeren. Dit ruw opgebrachte gips wordt later gIad gestreken maak u dus geen zorgen om bobbels en gaten.

Gebruikt u geen stucgeleidingsprofielen lees dan verder bij stap 7.
Stap 3 tot 7 alleen voor het gebruik van stuc geleidingsprofielen.

Stap 3
Als u stuc geleidingsprofielen heeft gebruikt dan direct hierna met de rei van beneden naar boven de muur afreien. Tijdens het afreien beweegt u de rei heen en weer zonder dat deze van de stucprofielen afschiet. Daar waar gaten vallen brengt u nog wat gips op. Na het opbrengen opnieuw afrijen!

Stap 4
Het teveel aan gips steeds van de rei verwijderen met bijv. de spaan of een plamuurmes. Zo werkt u iedere keer met een schone rei.

Stap 5
Nu direct de stucgeleidingsprofielen verwijderen. Peuter ze met een plamuurmes of de spaan los en trek ze eruit. Soms wordt geadviseerd de stucgeleidingsprofielen te laten zitten. Dit is echter geen goed plan, er is kans op roestvorming en roestplekken in het stucwerk later. Stucprofielen verwijderen dus !

Stap 6
De nu ontstane gleuf smeert uw weer vol met gips of met de spaan of met een breed plamuurmes.

Vervolgens moet u wachten tot het gips is opgestijfd. Dit varieert nogal met de luchtvochtigheid, de mate van de zuiging van de ondergrond en de dikte van de laag. In het algemeen is het gips klaar voor de volgende behandeling als de eerste kleurverschillen gaan optreden. Dus als sommige plekken droog lijken te worden.

Stap 7
Vervolgens eerst met de spaan of spacmes het gips vlak maken.

Stap 8
Voor schuurwerk:
nu met het schuurbord (spaan met daarop een laag spons) op het gips drukken en steeds dezelfde beweging maken. Een veel gebruikt patroon zijn de zgn. halve cirkels. Doorgaan tot de muur strak is. Gaat het te stroef maak dan de spons op het bord een beetje nat.

Voor glad werk:
doorgaan met het spacmes tot de wand glad is. Eventueel tussendoor het oppervlak een beetje bevochtigen om het echt super strak te maken. Niet te hard drukken en het spacmes goed schuin houden. Als u echt superstrak stucwerk wilt dan later nog een keer deze bewerking herhalen met Fix & Finish. De allerlaatste aanzetten van het spacmes kunnen later nog met fijn schuurpapier (korrel 400) worden weggeschuurd.

Stap 9
De binnenhoeken smeert u mooi strak met het zgn. hoekschopje.

Het drogen van het stucwerk is belangrijk. Plaats geen bouwdroger om het versneld te laten drogen. Grote oppervlaktes stucwerk doen er vaak vele dagen over voor ze goed droog zijn. Het te snel drogen van stucwerk geeft verminderde hechting (het stucwerk “verbrand”). In extreme gevallen met veel zon, een droge ondergrond en een dunne laag stucwerk is het te adviseren de ondergrond een dag vantevoren enigzins vochtig te sproeien.

Echter ook het te lang vochtig blijven van het stucwerk kan een probleem geven. Als het stucwerk na 7 DAGEN nog niet droog is dan moet er of geventuileerd, of verwarmd of een bouwdroger geplaatst worden. Anders ruiskeert u “het weer”, zwarte punten en/of schimmel in uw stucwerk. Deze zwarte punten zijn zeer hardnekkig en moeten uitgestoken worden.

Bij schuurwerk zijn er altijd oneffenheden en onregelmatigheden die bij het ruwe karakter van het schuurwerk horen en dus niet als storend ervaren worden. Als glad en superglad stucwerk kleine oneffenheden vertoont (vaak zijn de aanzetten van het spacmes zichtbaar als dunne richels) wordt dit vaak wel als storend ervaren. Glad stucwerk kan na het drogen nog heel licht worden geschuurd met schuurpapier korrel 400. Hiermee verdwijnen de laatste oneffenheden. Kleurverschillen zijn nooit te voorkomen en worden meestal veroorzaakt door de ondergrond.

Om een echt egale wand te krijgen is het meestal nodig om het stucwerk nog te sauzen/verven.

bron: http://www.klusvraagbaak.nl/stucen-uitvoering.php

 108 total views,  1 views today