Metselen is een techniek waarvoor u een zekere ‘feeling’ moet krijgen. Feeling voor hoe smeuïg de specie moet zijn, hoe dik de specielaag, hoe u een steen met een soepele beweging op zijn plek legt, enzovoort. Maar als u de slag eenmaal te pakken hebt, is metselen vooral een kwestie van secuur werken.

Specie mag niet te snel drogen. Is het erg zonnig, benevel de nieuwe muur dan regelmatig met water, maar doe dat zonder dat er water langs de muur gaat lopen. Dek bij flinke regen de muur af met folie, anders loopt de specie uit de voegen.

 1. Voorbereiding
 2. Stenen bereken
 3. Stenen besprenkelen
 4. Cement en zand berekenen
 5. Specie aanmaken
 6. Metselen
 7. Oefenen
 8. Metselen
 9. Rechter zetten
 10. Op maat maken
 11. Specie wegwerken
 12. Het voegen
 13. Stootvoegen
 14. Lintvoegen
 15. Muur borstelen
 16. De afwerking

01
Voorbereiding

Het ‘Waalformaat’ is de meest gangbare maat baksteen (ca. 21x10x5cm). Gebruik voor buitenmuren zachte rode baksteen. Maak de onderste lagen (‘trasraam’) van de harde soort (waterkering). Voor binnenmuren zijn witte kalkzandstenen heel geschikt.

Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kunt u met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren. Heeft u erg veel afval, huur dan een Bulky, een ijzersterke opvouwbare afvalzak waar 1.5 m3 puin in past. Het ophalen van de volle zak is bij de prijs inbegrepen. Eén telefoontje en hij wordt bij u opgehaald.

Twee lagen steen

02
Stenen bereken

Bereken het aantal benodigde stenen. Reken voor een halfsteens muur circa 78 stenen/m2, voor een steens muur 156 stenen/m2.

Aantal stenen berekenen

03
Stenen besprenkelen

Besprenkel de stenen de dag van tevoren met water. Laat dit intrekken tot de stenen de juiste vochtigheid hebben. Bij te droge stenen hecht de specie slecht, bij te natte loopt hij tussen de stenen uit.

Tip!
Test de vochtigheid: Druk 2 stenen met wat specie op elkaar. Trek ze na een paar minuten weer los. Als op beide stenen specie achterblijft, hebben ze de juiste vochtigheid.

Besprenkelen van de stenen

04
Cement en zand berekenen

Bereken hoeveel cement en zand u nodig heeft. Ga uit van een mengverhouding 1:3 en reken voor een halfsteens muur circa 25 liter/m2, voor een steensmuur 60 liter/m2.

Cement-zand verhouding

05
Specie aanmaken

Schep zand en cement droog door elkaar, tot een egale kleur ontstaat. Roer er water door tot een smeuïge massa ontstaat (niet te droog). Maak steeds een hoeveelheid aan die u binnen 2 uur kunt verwerken.

Tip!
Meng kleinere hoeveelheden specie in een speciekuip, grotere hoeveelheden in een kuil in de grond, bekleed met bouwfolie. U kunt natuurlijk ook een betonmolen huren. Cement bevat een lichte concentratie zoutzuur. Trek daarom stevige rubberen werkhandschoenen aan.

Zand en cement door elkaar scheppen

06
Metselen

Span het metseltouw ter hoogte van de bovenkant van de nieuwe laag.

Metseltouw spannen

07
Oefenen

Oefen eerst door wat stenen aan te brengen op een rijtje omgedraaide stoeptegels. Zo krijgt u in de gaten hoeveel specie u op moet brengen en met welke beweging u de steen op zijn plek moet zetten. Breng de specie op met een ronde troffel. Werk hem naar de vorige steen toe en duw wat specie tegen de kop.

Tip!
Oefen eerst door wat stenen aan te brengen op een rijtje omgedraaide stoeptegels. Zo krijgt u in de gaten hoeveel specie u op moet brengen en met welke beweging u de steen op zijn plek moet zetten.

Specie opbrengen met ronde troffel

08
Metselen

Houd de steen iets schuin met de bolle kant naar beneden. Duw hem in één beweging tegen de vorige steen aan. Klop hem recht met de achterkant van de troffel.

Steen op muur metselen

09
Rechter zetten

Zet de steen eventueel rechter op de vorige laag door een tikje met de punt van de troffel. Beweeg hem niet horizontaal met uw hand!

Rechter plaatsen van steen

10
Op maat maken

Maak een steen op maat door hem aan de zijkant in te krassen. Zet de sabel op de kras en geef er een korte tik op met de klaphamer.

Op maat maken van stenen

11
Specie wegwerken

Schraap uitpuilende specie direct weg met behulp van een troffel. Krab aan het eind van de dag de voegen 1cm uit en strijk ze glad met behulp van voegspijker.

Uiteinde specie wegschrapen

12
Het voegen

Na circa 2 weken is de specie voldoende uitgehard om te kunnen voegen. Maak specie aan met water tot hij ‘aardvochtig’ is. Als dat zo is, dan kunt u er een bal van kneden. Schep specie in een voegbord.

Voegen van specie

13
Stootvoegen

Voeg eerst de stootvoegen.

Stootvoegen voegen

14
Lintvoegen

Voeg daarna de lintvoegen.

Lintvoegen voegen

15
Muur borstelen

Borstel de muur na met een zachte borstel.

Muur borstelen

16
De afwerking

De afwerking van de voeg is heel sfeerbepalend. Bijvoorbeeld:

 1. vlakke voeg
 2. inspringende voeg
 3. knipvoeg
 4. schuine voeg


Tip!

Maak speciekuip en gereedschap direct na gebruik schoon, voor de specie is uitgehard. Restanten specie en bakstenen horen niet in de gewone vuilniszak. Schep ze in puinzakken en breng deze naar het afvalstation in uw gemeente.

Afwerken van voegen

 151 total views,  1 views today