Bakstenen muur metselen

Stappenplan

Bekijk de overzichtstekening voordat je aan de klus begint.

TIP!Spoel het gereedschap direct schoon. Stop resten cement en puin in puinzakken en bewaar overgebleven zakken cement in een droge ruimte.

1

Bouw een stenen muur alleen op een betonnen vloer (zoals een garagevloer) of een fundering (zoals een tuinmuur). Bepaal eerst welk type muur nodig is:
Halfsteens: binnenmuren en spouwmuren.
– Steens: massieve buitenmuren en tuinmuren.
Reken voor een halfsteensmuur circa 70 stenen per m 2 (Waalformaat, ca. 21x10x5 cm). Voor steensmuren reken je het dubbele aantal.

2

Profielen stellen: Voorzie elke profielbalk van twee schoorlatten onder een hoek van 90 graden.

3

Timmer op de hoek- en eindpunten een multiplex plaatje in de betonnen vloer. Gebruik hiervoor betonspijkers. Je kunt het plaatje ook timmeren op een in de grond geslagen paaltje.

4

Zet elke profielbalk op een multiplex plaatje. Let erop dat de beide schoren hierbij aan de buitenkant zitten. Fixeer het profiel door de schoren vast te timmeren aan de paaltjes in de grond. Controleer nauwkeurig of de profielen loodrecht staan met behulp van een waterpas.

5

Stel het deurkozijn loodrecht met behulp van schoren. Bevestig deze aan de binnenkant van het kozijn. Zet een lat tussen het kozijn om indrukken te voorkomen.

6

Teken op één profiel een 0-lijn af op circa 1 meter hoogte. Breng deze lijn over op alle andere profielen. Dit doe je met behulp van een lange lat en een waterpas.

TIP!Maak voor het uitzetten van een grote haakse hoek eerst een haakse hoek van 3 latten. Hoe je hoeken makkelijk meet, staat in de klusinstructie ‘Meten van hoeken’.

7

De lagenmaat is de dikte van één laag = steendikte + 1 cm (voegdikte). Bepaal hiervoor eerst de gemiddelde steendikte (dikte van 10 stenen x 1/10). Teken de lagenmaat af op een lat en neem ze vervolgens over op de profielbalken (vanaf de 0-lijn).

8

Koppenlat: Leg een laag stenen tussen de profielen. Neem steeds 1 cm tussenruimte. Neem dit patroon over op een lange lat.

9

Lees voordat je begint met metselen eerst het stappenplan ‘Metselen’ door. Span een touw tussen de profielen ter hoogte van de bovenkant van de laag en metsel de stenen.

10

Teken steeds de positie van de volgende laag stenen af met behulp van de koppenlat. Laat hierbij steeds een halve steen verspringen. Controleer regelmatig of alle stootvoegen netjes boven elkaar liggen.

11

Controleer zo nu en dan of de gemetselde muur loodrecht en waterpas staat.

12

Breng twee kozijnankers aan. Deze vallen in de lintvoeg.

13

Krab nog dezelfde dag de voegen 1 cm diep uit en strijk ze glad met een voegspijker. Na twee weken kan je de muur voegen. Dit staat ook beschreven in het stappenplan ‘Metselen’.

14

Krijg je de muur niet in één dag af? Eindig dan met een ‘vallende tand’ in plaats van een ‘staande tand’. Bij een staande tand is het een stuk lastiger om er later weer stenen tussen te krijgen.

15

Werk een halfsteens tuinmuur af met een rollaag van dwars liggende stenen. Dit ziet er mooi uit en beschermt de muur beter tegen regeninslag.

TIP!Is het warm? Benevel de muur dan met een tuinslang. Er mag geen water langs de muur sijpelen. Regent het? Dek de muur dan af met folie. Zo spoelt er geen specie uit.

Bron: http://www.karwei.nl/

 144 total views,  1 views today