Onderstaande stappenplan gaat in op het zelf maken van een haardhout berging of houten afdakje naast een muur of wand. Een afdak kan bijvoorbeeld worden gebruikt om uw haardhout droog te bewaren of uw fietsen / kinderspeelgoed weg te zetten. In onderstaand voorbeeld gaan we uit van een rechthoekig afdak van 3 meter lang en 1 meter breed.

Populair is een terrasafdak maken van lariks douglas hout, kijk daarvoor ons grote aanbod lariks douglas timmerhout.

Stappenplan Zelf Houten afdakje maken

Benodigde materialen / gereedschappen zelf afdak maken:

– 6 stuks vierkante (schutting) tuinpalen 7 x 7 x 200 cm
– 4 stuks regels / liggers 4,5 x 7 x 300 cm
– 10 stuks rabatdeel planken van 3 meter lang
– 1 doos Torx schroeven verzinkt 4 x 50 mm lang
– 1 bithouder met torx bit
– 3 stuks bitumineuze (zachte) golfplaat van 1 meter breed en ca. 120 cm lang
– 1 doos spijkers met dikke kunststof kop (golfplaatspijkers)
– 8 stuks ijzeren schuttinghoekjes
– waterpas en timmermanspotlood
– accuboormachine
– handzaag

Afdakje maken

 

Houten schuin afdakje

 

Waterdicht Afdak van golfplaten

 
Dichte berging

Stap 1

Bepaal waar u het afdak wilt plaatsen. Plaats en monteer bij het begin een vierkante tuinpaal. De paal ca. 10 cm in de grond plaatsen (de hoogte van het afdak is aan muurzijde dan ca. 190 cm) naast de gevel. Het is aan te raden de palen nabij de gevel door middel van enkele ijzeren verbindingshoeken aan de muur te bevestigingen. Het verticaal stellen kan eenvoudig met behulp van de waterpas. In het stappenplan ‘Plaats een schuttingpaal aan een stenen muur’ kunt u tot in detail lezen hoe dit eenvoudig kan worden uitgevoerd. Monteer naast de beginpaal op 3 meter afstand ook de eindpaal. Dit kan op dezelfde wijze.

Stap 2

Plaats tussen de geplaatste 4 palen een middenpaal. Zorg er voor dat de palen allemaal op dezelfde (paalkop) hoogte staan. Daarmee is het verbinden op de paalkop straks eenvoudiger. Het gelijk zetten van de paalkoppen kan eenvoudig met de waterpas op een ligger / regel (paalkoppen over waterpassen).

Stap 3

Vervolgens gaat u op 1 meter naast de muur de andere twee hoekpalen plaatsen. Deze komen ca. 40 cm in de grond (aan tuinzijde is het afdak dan ca. 160 cm hoog). Vervolgens gaat u de palen langs de muur en de palen langs de tuin middels houten regels / liggers verbinden. Bevestigen van de regels / liggers aan de palen kan het beste met ijzeren schuttinghoekjes en onze TORX 4 x 50 mm schroeven.

Stap 4

Nu de palen en de liggers stevig zijn bevestigd kan er (bitumineuze) golfplaat worden bevestigd. Voor het afdak van 3 bij 1 meter zijn 3 stuks van 1 meter bij 1,20 meter nodig. U heeft dan enige overstek aan de voorkant waardoor er minder snel regelwater naar binnen zal regenen. Het bevestigen van de bitumineuze golfplaat kan het beste met spijkers met dikke kunststof kop / golfplaatspijkers. U kunt ook een houten dakje van rabat of brede schuttingplanken (potdekselen) maken. Dat geeft het geheel een veel natuurlijker aanzien. Deze is veelal ook 100% waterdicht.

Stap 5

Maak met de rabatplanken beide zijkanten (2 keer 1 meter breed) dicht. U kunt er ook voor kiezen om aan de voorzijde vlak onder het dak nog enkele rabatplanken aan te brengen. Hiermee zal er nog minder snel regenwater naar binnen kunnen waaien. Zo heeft u een luxe tuinberging voor skelters, haardhout, tuingereedschap, parasolvoet enzovoorts…

Stap 6

Onder het afdak kunt u tegels leggen of enkele vlonderplanken. Daarmee ligt uw haardhout goed droog (de wind kan er immers nog door) of staat uw (kinder)fiets niet meer in de regen.
 526 total views,  2 views today