De overheid wil in heel Nederland alle elektriciteits- en gasmeters vervangen door ‘slimme energiemeters’. Het zou energiebesparend werken omdat we meer inzicht in de verbruikte energie krijgen en kostenbesparend zijn omdat er geen meteropnemer meer langs de deur hoeft. Belangrijker is misschien wel dat slimme meters onderdeel worden van het snel veranderende en steeds slimmere energienetwerk.

Monteur Liander installeert slimme meters.

Monteur Liander installeert slimme meters.

Wat is een slimme energiemeter?

Slimme meter van Liander.

Slimme meter van Liander.

Een slimme energiemeter ziet er niet heel anders uit dan andere meters en meet, net als een domme meter, elektriciteits- en gasverbruik. Hij werkt digitaal en heeft geen draaischijf meer zoals de bekende ferrarismeter. Hij registreert zowel de gebruikte elektriciteit als de teruggeleverde stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen. Het slimme zit hem in de communicatiemogelijkheden van de meter. Je kunt hem meestal koppelen aan een energieverbruiksmeter en zo je verbruik op je computer inzichtelijk maken. Je energiemaatschappij kan de meter op afstand aflezen. Afsluiten op afstand is ook mogelijk.

Het slimme energienetwerk

De slimme meter maakt deel uit van het slimme energienetwerk. Deze naam is bedacht voor het modernere energienetwerk waar we langzamerhand op overgaan. Vroeger kwam energie uit een paar grote kolen-, gas- en kerncentrales. Dat was heel overzichtelijk. Ook de vraag was vrij stabiel en men kon de productie van de centrales daar goed op aanpassen. Nu, en in de toekomst nog meer, komt de energie veel meer van kleinschalige wispelturige bronnen als windmolens en zonnepanelen en levert de consument zelf ook stroom. De vraag naar elektriciteit zal steeds groter worden door warmtepompen en elektrische auto’s. Netbeheerders moeten vraag en aanbod van al die energiestromen zo efficiënt mogelijk op elkaar afstemmen zodat er zo weinig mogelijk energie verloren gaat en er geen overbodige kosten gemaakt worden. Vandaar de naam ‘het slimme energienetwerk’ of ‘the smart grid’.

Nieuwe mogelijkheden met Toon van Eneco.

Nieuwe mogelijkheden met Toon van Eneco.

Dit vraagt ook wat van de consument. Waarschijnlijk zal de stroomprijs meer gaan schommelen en zal van jou verwacht worden dat je je elektrische auto oplaadt als er overcapaciteit is en zal de stroom duurder zijn als het aanbod van wind- en zonne-energie laag is. De slimme meter kan hier een belangrijke schakel in worden.

Iedereen aan de slimme meter

Met lichte dwang is de overheid vanaf januari 2012 bezig alle meters te vervangen door slimme meters. In de eerste plannen werd de slimme meter zelfs verplicht en kon je bij weigering tot 6 maanden in de cel belanden maar daar stak de eerste kamer gelukkig een stokje voor. De uitrol neemt jaren in beslag. Men verwacht dat eind 2013 een half miljoen huishoudens met een slimme meter op het energienetwerk zijn aangesloten. Als je niet zo lang wilt wachten kun je je netbeheerder vragen om er eerder een te plaatsen. De meter kost inclusief plaatsen maximaal 71,40 Euro.

Mag ik de slimme meter weigeren?

Niet iedereen is blij met de slimme energiemeter. Tegenstanders vinden het vervangen van alle meters een onnodig dure operatie die enkele grote instanties machtiger maakt en de privacy, die toch al snel aan het verdwijnen is, zou met de slimme meters nog meer in het geding komen.

Je mag weigeren maar loopt dan het risico in de toekomst met extra kosten geconfronteerd te worden. Het vervangen van je oude meter is nu vrij goedkoop maar als je nu weigert en over een paar jaar wel verplicht een slimme meter moet nemen mag de netbeheerder alle kosten gewoon in rekening brengen.

Als jij een aanbod van de netbeheerder krijgt om je elektriciteit- en gasmeter te vervangen heb je drie mogelijkheden:

1. De slimme meter nemen.
Je oude meters worden vervangen en je hoeft nooit meer meterstanden door te geven. Dat doet de meter zelf 6 keer per jaar. Je krijgt verbruiksoverzichten en eventueel advies van de energieleverancier.

2. De slimme meter nemen zonder meten op afstand.
Je laat een slimme meter plaatsen en het aflezen op afstand uit zetten. De energiemaatschappij krijgt dan geen gegevens doorgestuurd maar je kunt zelf wel je energieverbruik aflezen en doorgeven. Het lezen op afstand kun je op een later tijdstip in laten schakelen.

3. De slimme meter weigeren.
Als je privacy je heilig is, kun je gewoon je huidige meters houden. Niks mis mee. Hoewel, op den duur kom je er waarschijnlijk toch niet onderuit. Als je in de toekomst gaat verhuizen zit er waarschijnlijk een slimme meter in je nieuwe huis en de nieuwe bewoner van jouw huis zal ook wel een nieuwe meter willen. Zo verdwijnen de oude meters op den duur vanzelf.

Voordelen slimme energiemeter

Met een slimme meter krijg je beter inzicht in je energieverbruik en de kosten. De overheid hoopt dat je daardoor eerder energie gaat besparen.

 • Je hoeft geen meterstanden meer door te geven, dat doet de meter zelf. Een verhuizing wordt hierdoor ook gemakkelijker.
 • Andere (toekomstige) mogelijkheden zijn het koppelen met ‘slimme’ apparaten die b.v. aangaan als de stroom goedkoop is en analyse/besparingsadvies/begeleiding van je stroomleverancier.
 • Het meten is nauwkeuriger, je zult niet meer geconfronteerd worden met onverwachte rekeningen achteraf.
 • Efficiënter gebruik van het energienet. Energiemaatschappijen kunnen vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen door meetgegevens van slimme meters, verwachte opbrengst van zonne- en windenergie, weersvoorspelling e.d. met elkaar te combineren. Dat voorkomt onnodige investeringen en overproductie en het stroomnet kan efficiënter gebruikt worden. Apparaten zullen ook ‘slimmer’ worden zodat een wasmachine b.v. pas gaat wassen als het stroomaanbod groot en de prijs dus laag is.
 • Als je zonnepanelen hebt laat de slimme meter afzonderlijk zien hoeveel stroom je terug levert aan het net. Een ‘gewone’ meter met draaischijf laat alleen het resultaat van geleverde en afgenomen stroom samen zien.

Nadelen van de slimme meter

Tegenstanders vinden dat de slimme meter de privacy aantast, dat de veiligheid in het geding is en dat de overheid en grote maatschappijen te veel macht krijgen. Dat maar weinig mensen zich hier druk over maken blijkt uit het feit dat slechts 2,3% van de eerste 120.000 gezinnen de slimme meter heeft geweigerd.

 • Privacy. Het aflezen van de slimme meter is aan regels gebonden. Je gegevens zijn beschermd door wetten en door beveiliging van het apparaat. De meter mag maar 6 keer per jaar afgelezen worden of bijvoorbeeld als je verhuist. Maar ook al mag het nu niet, het is technisch wel mogelijk dat continue afgelezen kan worden hoeveel stroom jij wanneer gebruikt en ‘men’ zou hier een leefpatroon uit af kunnen leiden. Bijvoorbeeld wanneer je thuis bent, een was draait, naar bed gaat en opstaat. Sommige mensen vinden dat geen fijn idee en ook als je niets te verbergen hebt is het wel zo prettig dat niet iedereen zich zomaar met jou zaken kan bemoeien. In een vrij land als Nederland zou je bijna vergeten dat dat niet overal op de wereld vanzelfsprekend is en zelfs in Nederland ook wel eens anders is geweest.
  Het energiebedrijf krijgt een grote hoeveelheid data van namen, adressen en gebruiksgegevens. Misschien krijgen ook gemeentes, politie of marketingbureaus ooit toegang. Kortom, het zal niet snel gebeuren maar de slimme meter kan een stapje in de verkeerde richting zijn en je hebt er zelf geen grip op.
 • Veiligheid. Slimme meters zijn op afstand af te lezen en te bedienen. Ze zijn ‘goed’ beveiligd tegen misbruik door onbevoegden maar een garantie is dat niet. Alles wat beveiligd is kan eigenlijk wel gehackt worden. Theoretisch zouden criminelen dan jou meter af kunnen lezen om te zien of je thuis bent al zijn hier vast wel eenvoudigere manieren voor. Het risico bestaat dat hackers, criminelen of terroristen ooit proberen onfrisse plannen met slimme meters uit te voeren.
 • Macht. Met de slimme meters en opslag van gegevens kunnen overheid, netbeheerders en energiebedrijven meer macht krijgen. Van een betrouwbare overheid is niet veel te vrezen maar het is onzeker wie er over 10 en 20 jaar aan de macht is.
 • Vergoeding teruggeleverde energie. Omdat de slimme meter precies laat zien hoeveel energie je terug hebt geleverd met b.v. zonnepanelen ontstaat de mogelijkheid hier een apart tarief (waarschijnlijk lager) voor vast te stellen. Als je 3000 kWh gebruikt en je zonnepanelen hebben 2000 kWh opgeleverd is bij een ferrarismeter alleen af te lezen dat je 1000 kWh verbruikt hebt. Voor de geleverde stroom wordt zo dezelfde prijs berekend als voor de afgenomen. Bij de slimme meter zou de overheid je voor de 2000 kWh geleverde stroom een lager tarief kunnen vergoeden.
 • Meer gedoe. De slimme meter levert ook meer gedoe op. Je was al zo druk met het uitzoeken van je zorgverzekering, telecom-aanbieder enz. en nu wordt er ook nog van je verwacht dat je voortdurend je energieverbruik gaat analyseren en de wasmachine pas aanzet als er veel aanbod van stroom is.

Alternatieven slimme meter

Draadloos stroomverbruik meten met de Voltcraft Energy Count 3000.

Draadloos stroomverbruik meten met de Voltcraft Energy Count 3000.

Om zelf energie te besparen heb je eigenlijk geen slimme meter nodig.
Als je je stroomverbruik wilt meten kun je gebruik maken van een simpele energie(kosten)meter of een energiemonitor die je eventueel aan een computerprogramma kunt koppelen of van bijvoorbeeld een meter die je in een willekeurig stopcontact steekt zoals de Wattcher

Weigeren of accepteren?

Een slimme meter kun je weigeren:

 • Als je vindt dat je privacy in het geding is.
 • Als je denkt dat je met je ferrarismeter meer vergoeding voor je terugleverstroom krijgt.
 • Als je bang bent voor misbruik door hackers en criminelen.

Een slimme meter kun je accepteren:

 • Als je met je tijd mee wilt gaan, geen koudwatervrees hebt voor nieuwe ontwikkelingen en de voordelen en besparingsmogelijkheden wel ziet zitten.
 • Als je denkt dat de privacy voldoende gewaarborgd is of denkt dat privacy toch al niet meer bestaat met al die beveilingscamera’s, mobiele telefoons, betaalpasjes en internet.
 • Als je straks niet als uitzondering met een draaischijfmeter in een land vol slimme meters wilt zitten.

Of je nu voor of tegen bent, door de snelle gemakkelijke acceptatie in Nederland lijkt de opmars van de slimme meter, net als de ov-chipkaart en de spaarlamp, onvermijdelijk.

 196 total views,  1 views today