Gloeilampen
De gloeilamp is iedereen wel bekend. Deze lamp is in 1879 uitgevonden door Thomas Edison en gaat dus al een behoorlijke tijd mee. Gloeilampen bestaan uit een gloeidraad van wolfraam (een soort metaal met een extreem hoge smelttemperatuur) in een glazen bol gevuld met gas. Het gas (vaak stikstof, argon of xenon) is hierbij erg belangrijk, want in aanraking met zuurstof verbrandt de gloeidraad direct. Wanneer je de lamp aanzet stroomt de elektriciteit door de gloeidraad, waardoor deze zo warm wordt dat hij licht geeft.

Het voordeel van de gloeilamp is dat deze erg goedkoop is (minder dan een euro per stuk). Hier staat wel tegenover dat gloeilampen slechts 5-10% van de energie die ze gebruiken omzetten in licht. De rest gaat verloren aan warmte. Bovendien gaan gloeilampen slechts 1000 branduren mee, wat betekent dat je ze elk jaar moet vervangen (bij drie branduren per dag).

Spaarlampen
De spaarlamp is sinds eind jaren ’80 verkrijgbaar. Door de vele ontwikkelingen die deze soort lamp heeft doorgemaakt lijkt de huidige spaarlamp vrij weinig op het origineel. Spaarlampen zijn in feite een soort kleine, gebogen of gedraaide TL-buizen. De glazen buisjes zijn gevuld met gas (argon, krypton en kwikdamp) en aan de binnenkant bedekt met een fluorescerende laag. Als je de lamp aanzet, gaat tussen twee electroden aan de uiteindes van de buis stroom door het gas lopen, waarbij UV-straling vrijkomt. De fluorescerende laag zet deze straling om in licht.

Spaarlampen zijn duidelijk duurder in de aanschaf dan gloeilampen (zo’n vijf tot tien euro). Deze hogere aanschafprijs verdient zichzelf echter snel terug, dankzij het hogere rendement en de langere levensduur. Een spaarlamp is vier tot vijf keer zuiniger dan een gloeilamp (35% van de energie wordt omgezet in licht) en gaat tussen de 6000 en 10.000 branduren mee.

Het grootste nadeel van spaarlampen is dat ze een kleine hoeveelheid kwik bevatten. Dit is een giftige stof en schadelijk voor het milieu. Daarom moeten kapotte spaarlampen bij het chemisch afval en moet er voorzichtig worden omgegaan met gebroken lampen.

LED-lampen
De led werd al in de jaren ’20 ontdekt, maar de ontwikkeling ervan begon pas in 1962. De LED-lamp bestaat eigenlijk uit een groep kleine leds die bij elkaar geplaatst zijn. Het grote verschil tussen LED-lampen en andere lampen is dat deze geen gebruik maakt van gas, maar een vaste stof om licht op te wekken.

Voor een goede LED-lamp betaal je als snel twintig euro. Dit is waarschijnlijk wel een éénmalige investering, want de lamp kan tot 50.000 branduren mee gaan, waardoor je er je leven mee kunt doen. Bovendien is de LED-lamp, met een rendement van 50%, verreweg de meest zuinige lamp die momenteel verkrijgbaar is. Andere voordelen zijn dat de lamp niet warm wordt en schokbestendig is.

Vergelijking
De totale hoeveelheid energie (en dus ook geld) die bespaard kan worden door de vervanging van alle gloeilampen in huis, verschilt natuurlijk per huis. Hierbij moet je rekening houden met zaken als: Hoe veel lampen heb je in huis? Welk wattage lampen gebruik je nu? Hoe vaak branden de lampen?

Deze website geeft een handige calculator, waarmee je snel uit kan rekenen hoeveel geld je kan besparen. Zo zie ik bijvoorbeeld dat het vervangen van één gloeilamp van 60 watt door een LED-lamp van 12,5 watt me al €11,41 per jaar kan besparen wanneer ik de lamp drie uur per dag laat branden. Dat lijkt me zeker de moeite waard!

 158 total views,  2 views today