Het rendement van zonnepanelen is laag maar er wordt overal hard gewerkt aan verbeteringen. Dat mag ook wel want zonne-energie gaat een belangrijke bijdrage leveren aan onze energievoorziening. Er is dan ook veel geld mee te verdienen. Zo nu en dan is er nieuws over resultaten van allerlei onderzoeken die het rendement enorm op kunnen voeren al zien we er in de praktijk nog niet veel van terug. Toch zorgen al die ontwikkelingen voor een langzame stabiele groei van het rendement. Wat zijn die ontwikkelingen en heeft het zin er op te wachten?

Driedimensionaal draaiend zonnepaneel van 3V Solar.

Driedimensionaal draaiend zonnepaneel van 3V Solar.

Laag rendement zonnepanelen

De huidige zonnepanelen hebben een rendement van rond de 15%. Dat betekent dat slechts 1/6 deel van de zonne-energie die op het paneel valt omgezet wordt in elektriciteit. Dat heeft niets met de kwaliteit van de panelen te maken, die is meestal goed, maar meer rendement zit er met de huidige techniek niet in. Zonnepanelen zijn financieel al rendabel maar met dat lage rendement heb je veel panelen en veel dakoppervlak nodig om een behoorlijke opbrengst te krijgen. Naast het feit dat het hierdoor soms lastig is om voor elk paneel een goed plaatsje te vinden worden veel daken er met een schuifpuzzel aan panelen ook niet fraaier van. Een hoger rendement zou dan ook welkom zijn. Stel je voor dat het rendement 100% kon zijn. In plaats van 20 panelen zou je dan slechts 3 panelen op je dak nodig hebben. Daar heeft bijna iedereen wel plaats voor. Maar ook al zou het rendement eerst verdubbelen naar 30% dan zou je al met de helft minder panelen toe kunnen.

Waarom is het rendement van zonnepanelen zo laag?

Voor het lage rendement zijn een aantal redenen te noemen.

Een zonnecel kan niet uit alle kleuren van het spectrum licht opvangen. Eigenlijk werkt hij maar optimaal voor één kleur. Andere kleuren licht worden niet geabsorbeerd en hier wordt dus ook geen energie uit gehaald. Zo gaat al meer dan de helft van de energie verloren.

Verder wordt niet alle energie, die in de vorm van elektronen is overgedragen aan de zonnecel, vastgehouden. Een deel wordt weer losgelaten.

Een zonnepaneel moet betaalbaar zijn en daarom zijn wel goede maar niet de allerbeste materialen gebruikt. De huidige combinatie is een economisch optimale combinatie tussen opbrengst en kosten.

De glasplaat boven op een zonnepaneel absorbeert zelf wat licht omdat glas niet 100% lichtdoorlatend is en de glasplaat weerkaatst ook licht.

Warmte heeft een negatief effect op het rendement. Daarom kan het rendement op hete dagen lager zijn. Hoe warmer de panelen hoe lager het rendement. Als de panelen 65°C zijn hebben ze zo’n 20% lager rendement dan bij 25°C.

Nieuwe ontwikkelingen zonnepanelen

De onderzoeken om meer elektriciteit uit zonlicht te krijgen richten zich vaak op verbetering in bovenstaande problemen. Een breder lichtspectrum, minder weerkaatsing, minder afstoting van elektronen. Een aantal interessante ontwikkelingen:

Solar 3D

Solar 3d cel

Solar 3d cel laat licht rondstuiteren.

Solar3D is al een poosje bezig met wat zij noemen 3-dimensionale zonnecellen. De zonnepanelen die ze ontwikkelen lijken op de huidige maar ze hebben een hoger rendement door het aanpakken van lichtreflectie en het elektronenverlies.
Gewone zonnecellen weerkaatsen veel licht, vooral het licht wat van de zijkant komt. Hierdoor mis je rendement, vooral met de lage zon in de winter en in de ochtend- en avonduren. Boven de Solar3D-cellen zit een laag die ook het zijwaartse licht goed opvangt. Ze noemen het Wide Angle Light Collection.
Als het licht eenmaal op de zonnecel valt moet het zijn energie afstaan in de vorm van elektronen. Door de 3d-structuur van de cel worden de lichtfotonen een paar keer heen en weer gekaatst binnen de cel, waardoor er meer tijd is en meer kans dat ze elektronische stroom produceren. Solar3D verwacht een verdubbeling van het rendement van conventionele panelen.
Model harmonica zonnepanelen.

Model harmonica zonnepanelen.

Nog een soort 3D-panelen komt van het MIT uit Massachusetts. Zij monteerden meerdere zonnepanelen als een vertikale trekharmonica aan elkaar. Op deze manier kun je veel zonnepanelen op een vierkante meter kwijt en ze vangen ook nog eens meer licht, vooral als de zon laag staat. Ook bij bewolkt weer zou de verticale harmonica-opstelling meer stroom leveren. De opbrengst is gedurende het jaar ook constanter waardoor ze bij koppeling aan het stroomnetwerk minder voor pieken en dalen zullen zorgen. Ze claimen tot 20 keer meer opbrengst per m2 maar dan zal de harmonica wel een behoorlijke hoogte moeten hebben.
MIT: three dimensional solar energy >

Kegelvormige zonnepanelen.

V3Solar Zonnekegel

V3Solar Zonnekegel

Nog meer 3d met de ’3D spin cell generator’ van V3Solar. Deze zonnepanelen hebben de vorm van een kegel. De hoogte en de doorsnee zijn ongeveer een meter. Vanwege de vorm vangen ook deze panelen gedurende de hele dag optimaal licht en werpen ze zelf bijna geen schaduw waardoor je er veel dicht bij elkaar kunt zetten. De kegel heeft 2 schillen, het kegelvormige zonnepaneel zelf met daaroverheen een beschermende glaskegel. Het zonnepaneel draait op een magnetisch veld bijna zonder weerstand rond. Door de draaiing staan de zonnecellen niet continue in de zon en vangen een briesje, ze worden zodoende goed gekoeld. De beschermende glazen overkoepeling bevat lenzen die er samen met de draaiing voor zorgen dat de zonnecellen het licht 20 x versterkt pulserend ontvangen, hetgeen het rendement enorm zou verbeteren. 1 Kegel zou 5 conventionele panelen kunnen vervangen. Nog een voordeel is dat hij wisselstroom kan producen. Je kunt hem dus zo op je platte dak zetten en zonder omvormer op je stroomnet aansluiten. Plug and Play.
V3solar.com >

Plastic zonnecellen

Zonnecellen op de rol.

Zonnecellen op de rol.

Rijksuniversiteit Groningen werkt aan rendementsverbetering van plastic zonnecellen. Deze hebben weliswaar een lager rendement dan de gebruikelijke zonnecellen van silicium maar ze zijn ook lichter, goedkoper en flexibel. Dat maakt ze geschikt voor veel toepassingen. Denk aan kleding of tassen met ingebouwde zonnecellen die je telefoon of iPad opladen. Of kunststof dakpannen, golfplaten, zonwering, gevels, tuinhuisjes. Misschien kun je straks gewoon een rol powerplastic halen bij de bouwmarkt.
RUG: plastic zonnecellen >

Infrarood-licht zonnecellen

Bij MIT zijn ze ook bezig met zonnecellen die infraroodlicht omzetten in elektriciteit. Huidige zonnepanelen doen niets met infrarood. De cellen zijn gemaakt van koolstof. Dit is een goedkoop en licht materiaal wat veel licht kan absorberen. Het rendement is nog zeer laag maar doordat het zichtbare licht, waar conventionele panelen mee werken, er dwars doorheen gaat zou het als extra laag op zonnepanelen kunnen worden gebruikt. zulke samengestelde panelen zouden dan overdag meer rendement hebben maar ‘s nachts ook nog stroom opwekken!
Meer op bitsofscience.org >

Zonne-energietrechter

Nog een idee wat uitgewerkt wordt bij MIT. Door microscopisch kleine trechtertjes van verschillende grootte te maken in een dunne laag molybdenum disulfide kan dit materiaal licht van verschillende golflengtes opvangen. Zo wordt een breed lichtspectrum benut en meer licht is meer elektriciteit.

Zonneramen

Zonneramen met zonnecellen in de zijkant.

Zonneramen met zonnecellen in de zijkant.

Een zonneraam (alweer MIT) is een dikke plaat glas of kunststof, beschilderd met transparante kleurstoffen die het licht van alle kanten opvangen en geconcentreerd naar de zijkant van de plaat ombuigen waar de zonnecellen zitten. De voordelen zijn dat er veel minder silicium nodig is, de platen niet heet worden en ze optimaal gebruik maken van diffuus licht. Dat laatste betekent dat de platen eigenlijk niet op de zon gericht hoeven te worden maar aan de schaduwkant van het huis bijna net zo effectief zijn. Omdat een deel van het licht door de glasplaat schijnt zou je deze techniek bovenop een conventioneel paneel kunnen gebruiken of ze gebruiken als gekleurd vensterglas.
MIT: three dimensional solar energy >

Licht verstrooien met nanodeeltjes

Een simpele manier om meer licht in de zonnecel te krijgen werd ontdekt bij Onderzoeksinstituut Amolf in Amsterdam. Door bestaande zonnecellen te bedekken met verstrooiende nanodeeltjes wisten zij de weerkaatsing terug te brengen van 40 naar 1 procent. Amolf denkt, dat mede door deze vinding, zonnepanelen een rendement van 70% kunnen krijgen.
Onderzoeksinstituut Amolf >

Maar wacht, er is meer

Verder wordt er o.a. geëxperimenteerd met ‘hete’ elektronen, splitsende lichtdeeltjes, proteïnen uit planten, zonnepanelen die ook warmte omzetten in elektriciteit, zonnecellen uit een spuitbus, transparante zonnecellen die je op een raam kunt plakken, enzovoorts.

Zonnepanelen kopen of wachten?

Moet je nu wachten met het kopen van panelen? Nee, het duurt minstens een paar jaar voor laboratorium-panelen goed werkend op de markt komen en nog langer voor de kinderziektes er uit zijn. In die tijd heb je al heel wat KiloWatt’s uit de huidige panelen gehaald. Daarnaast worden de beloofde resultaten in de praktijk vaak eerst niet gehaald omdat ze toch wat optimistisch zijn of bijvoorbeeld vanwege regels of ongunstige praktijkomstandigheden. Bovendien zullen dergelijke panelen met nieuwe technologie eerst een stuk duurder zijn. De huidige panelen zijn rendabeler dan ooit, waar wacht je nog op!

 160 total views,  2 views today